От 1 юли НЗОК официално въвежда електронната рецептурна книжка. Хартиените рецепти, които

...
От 1 юли НЗОК официално въвежда електронната рецептурна книжка. Хартиените рецепти, които
Коментари Харесай

Електронни рецепти вече заменят хартиените

От 1 юли НЗОК публично вкарва електронната рецептурна брошура. Хартиените предписания, които към този момент са издадени на пациентите, ще продължат да важат за към този момент изписани медикаменти. Няма обаче да се попълва рецептурна брошура при разпределяне на медикаменти по издадени електронни наставления.

Въвеждането на електронни рецепти бе отлагано неколкократно през последните месеци. По проект това първо трябваше да се случи на 1 май, след това – на 1 юни. Здравното министерство обаче реши да забави процеса за по-плавна акомодация. В преходния интервал медицинските експерти би трябвало да научат новите правила, по които се прави процедурата, а пациентите да свикнат по какъв начин да употребяват електронните си предписания.

 „ По-малко ще са и грешките, които другояче са резултат от неопределено разчитане и интерпретиране на почерка, основава се история на изписаните лекарства “, считат фармацевти.  „ Издаването и осъществяването на рецептите ще бъде доста по-добре следено, тъй като ще бъде в действително време. Това се отнася и до отчетността и до качеството и актуалността в регистъра с предписания на НЗОК. Не на последно място информацията в досието на пациенти ще се актуализира постоянно и ще се поддържа обединен неповторим продуктов код за аптечния и болничния пазар в страната. “

Как работи системата

Разработен е специфичен програмен продукт, където лекарят изпраща електронната рецепта в Националната здравна осведомителна система. Всяко лекарство има с самостоятелен неповторим код и в случай че той бъде сбъркан от лекарите, рецептата не може да бъде изпълнена. Ако в дадена рецепта  са изписани няколко медикаменти, само че кодът на едно от тях е комплициран, другите също могат да бъдат дадени в аптеката, тъй като цялата електронната рецепта би трябвало да се анулира. Това става, като лекарят подаде рецептата към осведомителната система наново, само че този път – с верните кодове.

После рецептата отива в аптеките, които имат достъп до същата осведомителна система. Пациентът може да получи медикаментите си, като заяви на на фармацевта ЕГН и датата, на която е издадена електронната рецепта. Може да каже и номера на съответната рецепта, както и номера на лекаря. Всички те са забележими в системата, по тази причина попитайте лекаря си за тях, когато ви издава е-рецептата.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР